Informatie en wandelroutes Agro Pontino

De Agro Pontino is een voormalige moerasgebied tussen de Appenijnen en de Tyrreense Zee, 70 km ten zuiden van Rome. Interessant zijn de nieuwe steden zoals Latina en Saubadia. Fraaie oude stadjes vind je langs de rand van de Agro Pontino: Terracina, San Felice Circeo, Sezze, Sermoneta en Cori.

Wandelen

Je kunt goed wandelen langs gemarkeerde paden door de omringende bergen (Monte Lepini en Monte Circeo) en door het uitgestrekte Circeo woud. Een zuidelijke tak van de Via Francigena biedt vanuit de Monte Lepini fraaie vergezichten over de polders. Latina, Pontino en Saubadia lenen zich goed voor een stadswandeling langs modernistische architectuur en stedenbouw.

Suggesties voor wandelroutes, ook voor diehards die door het drukke polderlandschap willen lopen, zijn als routetrack te downloaden van bovenstaande Google Maps kaart of te volgen via Wikiloc (zie hieronder).

Op Wikiloc zijn deze routes aan te raden:

Bereikbaarheid

Regelmatige verbinding vanuit Rome per trein en bus. Ook het lokale busnetwerk van Cotral is redelijk  frequent. Zie BusCotral app voor de dienstregeling.

Horeca en overnachten

Zoals overal in Italië is er ook hier uitstekende horeca, van pizzapunt tot haute cuisine, alom tegenwoordig.De droge muscaatwijn Oppidum Secco is te proeven in de wijngaard van www.cantinasantandrea.it in Borgo Vodice.

Er is een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden in Latina, Saubadia, Pontinia en Terracina. .

Meer weten?

Uitstekende toeristische informatie over Saubadia en nationaal park Circeo op www.prolocosabaudia.it/en

Bezoekerscentra Parco Nazionale Circeoin Saubadia en San Felice Circeo (www.parcocirceo.it).

De geschiedenis van de streek wordt belicht in Museo della Terra Pontina in Latina ( www.museodellaterrapontina.altervista.org ) en Museo dell’ Agro Pontino in Pontinia (www.museoagropontino.it ). Via de laatste website is ook een beklimming van de prachtige watertoren van Pontinia te regelen.

De fraai gelegen ruïnes van Norba liggen aan de rand van het stadje Norma ( www.anticanorba.com )

Het boek dat ons inspireerde voor deze reis: Het Mussolinikanaal van Antonio Pennacchi.