Over D'Ailly, Mars & Huijboom

Hans en Vladimir zitten voor PampusAntoine Everhard d’Ailly stamde uit een Noordfrans geslacht van adellijke Hugenoten. Hij was topograaf en Amsterdam-kenner bij uitstek. In die hoedanigheid leverde hij een bijdrage aan de historiografie van de hoofdstad. Zijn ANWB gids Wandelingen om Amsterdam uit 1927 was de wandelgids voor Vladimir Mars en Hans Huijboom.

In 1982-83 Vladimir publiceerde zeven verhalen in Op lemen voeten waarin hij d ‘Ailly samen met Hans achterna liep. In 1984 bundelden ze deze in het boekje Te Voet Amsterdam uit – Omgevingsgeschiedenis in 7 dagwandelingen.

Vladimir en zijn Bureau Lopende Zaken ontwikkelt wandelroutes, van het eerste idee tot de uitvoering en beschrijving. Een hit waren de topografische wandelmappen van uitgeverij Dwarstap, zoals Wandelingen in Amsterdam en wijde omgeving uit 1992en de recente topografische Trage Padenkaart Amstelland, Amsterdam Waterland.

Hans Huijboom is vier jaar geleden gestopt als geschiedenisleraar. Nu geeft hij Nederlands voor anderstaligen, gidst hij stadswandelingen en verschijnen zijn verhalen weer regelmatig in Op lemen voeten. Hij schrijft ook boeken met wandelverhalen waar het verleden altijd dichtbij is. Eind 2012 verscheen Lichtvoetig & Loodzwaar (uitgeverij Free Musketeers). Eind dit jaar komt een nieuw boek uit: Bloed, zweet en paden - Tien bijzondere en bizarre voetreizen. Een voorpublicatie vindt u elders in dit blad.