Hollandse landschappen in Italië

Nederlanders hebben nauwelijks polders achtergelaten in Italië. De uitgestrekte polder gebieden zijn vooral het werk van Romeinen, Venetianen en Mussolini. De Venetianen hebben in de zestiende eeuw een vooraanstaande rol gespeeld in de ontwikkeling van de techniek voor landaanwinning en drooglegging. Ook de familie Este, de heersers van Ferrara draineerde ten zuiden van de Po een groot gebied, de Grande Bonificia Estense of Ferrarese. Ze zijn dus als voorgangers van de 17de eeuwse Nederlanders te beschouwen, geeft professor Salvatore Ciriacono uit Padua ons mee als we hem uithoren over de geschiedenis van polders in Italië. In de Podelta liggen enkele zeer grootschalige polders.

Feit is dat het eerste drooggelegde meer ter wereld in Italie ligt. In 52 na Christus liet men onder het oog van keizer Claudius en de Romeinse happy few het hooggelegen Meer van Fucino leeglopen door een tunnel die dwars door de omliggende bergen was gehakt. Deze polder op 600 meter boven de zee werd de graanschuur van Rome.

Pas veel later, in de 17de eeuw, trokken katholieke Nederlanders naar Italië. De katholieke Gilles van Houten de Pontijnse moerassen bij Rome droog te leggen en in cultuur te brengen. Dit geschiedde op verzoek van paus Urbanus VII. Het werk werd achtereenvolgens door Nicolaas Cornelis de Wit, Nicolaas van de Pellen en Cornelis Janz. Meijer voortgezet. In 1707 was het project gereed, maar de plaatselijke bevolking - vissers die bang waren hun broodwinning kwijt te raken - staken alle dijken door. Tegenwoordig is hun invloed op het landschap van de Pontijnse moerassen onzichtbaar. Hier is vooral de zeer doortastende Mussolini aan het werk geweest. Lees het verhaal in het adembenemende boek het Mussolinikanaal van Aantonio Pennacchi.  Van Meijer is bekend dat hij bijgedragen heeft aan de kanalisatie van de Tiober uin de Italiaanse hoofdstad.

Bekijk foto's van Paludi pontina en Meer van Fucino

Wel vond de Wageningse professor landschaps-architectuur Bijhouwer tot zijn verbazing in 1959 enkele vervallen stolpboerderijen in de omgeving van Venetië, die hij ontzettend vindt lijken op de Westfriese stolpboerderijen. Download hieronder dit artikel.
 

AttachmentSize
PDF icon West-Friesland in Venetie.pdf478.91 KB
Tags: