Hollandse landschappen in Italië

Hollandse landschappen in Italie weergeven op een grotere kaart

De Venetianen hebben in de zestiende eeuw een vooraanstaande rol gespeeld in de ontwikkeling van de techniek voor landaanwinning en drooglegging. Ze zijn dus als voorgangers van de 17de eeuwse Nederlanders te beschouwen, geeft professor Salvatore Ciriacono uit Padua ons mee als we hem uithoren over de geschiedenis van polders in Italië. In de Podelta liggen enkele zeer grootschalige polders.

Feit is dat het eerste drooggelegde meer ter wereld in Italie ligt. In 52 na Christus liet men onder het oog van keizer Claudius en de Romeinse happy few het hooggelegen Meer van Fucino leeglopen door een tunnel die dwars door de omliggende bergen was gehakt. Deze polder op 600 meter boven de zee werd de graanschuur van Rome.

Pas veel later, in de 17de eeuw, trokken Nederlanders naar Italië. De katholieke Nederlanders Meijers en Scapekaas waren vooral actief in de Kerkelijke Staat. Hun invloed op het landschap van de Pontijnse moerassen is onzichtbaar. 

Bekijk foto's van Paludi pontina en Meer van Fucino

Wel vond de Wageningse professor landschaps-architectuur Bijhouwer tot zijn verbazing in 1959 enkele vervallen stolpboerderijen in de omgeving van Venetië, die hij ontzettend vindt lijken op de Westfriese stolpboerderijen. Download hieronder dit artikel.
 

AttachmentSize
PDF icon West-Friesland in Venetie.pdf478.91 KB
Tags: