Bouwen aan de kust, Sluis

Noord                                                                                                           West

Zuid                                                                                                               Oost

We staan op punt 22-380 van nlinbeeld.org , op het strand van het Zeeuws-Vlaamse Groede. In het noorden zien we aan de andere kant van de Westerschelde de duinen van Walcheren. Het is laagwater en strand is breed. De eerste herfststorm heeft het strand glad gestreken. De duinen zijn hier laag en smal. Niet voor niets staan er rijen palen om kustafslag tegen te gaan. Voor een doordeweekse dag in oktober is het druk met wandelaars, ruiters en warm aangeklede mensen die op hun kont zitten. De meesten spreken Duits. In hun land is het nu herfstvakantie.

Op het strand is heel wat bebouwing te zien. In het oosten zien we twee strandtenten waar het goed toeven is achter een Vlaamse pint en een portie garnalenkroketten. Ik geniet van het uitzicht: de zee, de wolkenlucht en vrachtschepen die zich hier vlak onder de kust naar de Antwerpse dokken spoeden. Ook zijn er kleine, witte cabines te zien, waarin je kunt omkleden en een strandstoel opbergen. In het westen is een rij van tien strandhuizen te zien. Met hun gebogen kap en enorme glazen pui zien ze er futuristisch uit. De huurders hebben hetzelfde fantastische uitzicht als de strandtent. Maar ze zitten ook in het volle zicht van passanten. Alle “kijkkasten” zijn vandaag bezet. Er wordt gekookt, geluierd en er zijn opgeslagen bedden te zien.

Over deze bebouwing op het strand is het afgelopen jaar veel te doen geweest. De aanleiding van het verschijnen van permanente bebouwing, zoals de strandtenten en “kijkkasten”. Die blijven in tegenstelling tot de omkleedcabines het hele jaar staan. En er komen er steeds meer. Eric van Damme, een van de eigenaren van Strandcamping Groede, vertelt me dat hij makkelijk twee keer zoveel strandhuizen kan verhuren. “Dat doe ik niet want dan gooi ik mijn eigen glazen in. Mijn klanten komen voor rust en ruimte. Ik wil geen Belgische toestanden. Ga maar eens over de grens bij Knokke kijken.” Maar zijn buurman bouwt ook. Bovendien gonst het aan de binnenkant van de duinen van de bouw van vakantiewoningen. Deels omdat steeds meer toeristen de luxe van een woning prefereren boven die van een caravan of tent. Maar ook omdat lieden de koop van een of meer vakantiehuizen als een aantrekkelijke belegging zien in deze tijden van rentestand-nul. Een paar kilometer verder steek ik mijn licht op in het verkoopkantoor van Roompot Noordzee Beach Village. “Uw geld levert, door verhuur van uw eigendom door ons, 6% per jaar op, “ legt de jonge verkoper uit. In de folder die ik mee krijg staat: U BELEGT BUITEN TOEZICHT VAN DE AUTHORITEIT FINANCIELE MARKTEN.

Vanwege deze toenemende bebouwing begon de Zeeuwse Milieufederatie een handtekeningenactie. Toen de minister het plan lanceerde om de bebouwing aan de kust helemaal vrij te laten, wist de natuurbeschermingsorganisaties binnen een maand ruim 100.000 handtekeningen te verzamelen. Het roer ging om. De provincie Zeeland nodigde recreatieondernemers, natuurorganisaties en gemeenten uit om samen een nieuwe kustvisie op te stellen. Ook Eric en de directeur van Roompot deden mee. Begin oktober 2017 ondertekende alle betrokkenen trots hun gezamenlijke visie. Vooral de natuurbeschermingsorganisaties waren tevreden. De bouwplannen zijn deels een halt toegeroepen en er komt meer aandacht voor de landschappelijk inpassing van projecten die al gegund waren.

Wandelen
Het strand van Groede ligt op 5 km wandelen van Breskens langs het LAW 5 Kustpad. Doorlopen naar Nieuwvliet-Bad is 5 en naar Cadzand-Bad 10 km extra. Voor een rondwandeling vanuit Breskens zie bijvoorbeeld Wikilocwandeling van 24 km. Vanaf station Vlissingen varen ieder uur 1 of 2 veerboten naar Breskens. Elk uur bussen vanaf Cadzand-Bad of Groede naar Breskens.