35 jaar OLV

Route & informatie wandeling Terug met Steven van Schuppen

We volgden twee routes uit de wandelgids ‘Den Haag & Leiden’ van Kijkduin naar de Haagse Hofvijver. De routebeschrijving van 15 km door duin en wijken van verschillende leeftijd en bouwstijlen is te downloaden onderaan deze pagina.

Bereikbaarheid

Begin en eindpunt zijn prima per bus en tram bereikbaar vanaf Den Haag HS en Den Haag Centraal.

Horeca is ruim aanwezig langs de route.

Kaarten en gidsen

Terug met Steven: De bottelroos verdween, Stahlbeton verscheen

De vliegende storm fluit de hele dag om onze oren. Het KNMI waarschuwt voor windstoten tot 100 kilometer per uur. Een uitgelezen dag voor een wandeling door ‘een restje duin achter de stad’ Den Haag met Steven van Schuppen, initiator van Op lemen voeten.

Terug met Paul Hesp: De polder is er op vooruit gegaan

Ten zuiden van Bergen op Zoom, waar de Scheldestroom ooit schuurde tegen de Brabantse Wal, is de grens tussen hoog naar laag Nederland scherper dan elders. Polders en de twintig meter hoge Wal liggen hier zij aan zij. Een mooie plek voor een herbeleving van een wandelverhaal uit 1983 van Paul Hesp, een van de OLV redacteuren van het eerste uur.

Praktische informatie

Het Vechtdal tussen het Drentse Coevorden en Zwolle is een fraai wandelgebied met veel toeristische voorzieningen. Naast het Pieterpad zijn er ook het Overijssel streekpad en vele rondwandelingen. Recentelijk is hier het Rheezerpad  toegevoegd, een rondwandeling van 13 km vanuit Rheeze: Voor andere wandelingen op je smartphone: www.vechtdalapp.nl .

Bereikbaarheid:

Terug naar Egbert Kunst (I.M.): Het populairste langeafstandswandelpad van Nederland

Brink van Rheeze ala Egbent KunstHet Pieterpad is bijna even oud als het 35 jarige Op Lemen Voeten. Hans Farjon liep samen met fotograaf Wim van der Ende een van de mooiste etappes: van Hardenberg door het zomerse Vechtdal naar Ommen. Wim is vanaf het eerste uur nauw betrokken bij dit lange afstandswandelpad.

Terug met Vladimir & Hans: Alles is anders, maar zeker niet slechter dan toen

Hier is een groots landschap klein gemaaktTwee en dertig jaar geleden volgden twee jonge geschiedkundigen de schrijver A.E. d’Ailly te voet Amsterdam uit. Zij, Vladimir Mars en Hans Huijboom, deden daarvan verslag in Op lemen voeten 1982-2. In 1927 liet hun voorganger in zijn boek ‘Wandelen om Amsterdam’ zien hoe het ommeland van de hoofdstad door de verstedelijking was veranderd.

Achtergrondinformatie wandeling van Muiderpoort naar Muiderberg

De wandeling van de Muiderpoort in Amsterdam naar het strand van Muiderberg is 20 km lang en voert over de oude Zuiderzeedijk. Paden en wegen zijn tot Fort Diemerdijk verhard, daarna neemt het aandeel grasdijk toe. De routebeschrijving is onderaan deze pagina te downloaden.

Horeca langs de route in Amsterdam, IJburg, Fort Diemerdam, Muiden en Muiderberg.

Bereikbaarheid

Praktische informatie

De wandeling van Vogelenzang naar Station Haarlem is 16 km lang. De wandeling begint bij busghalte Bekslaan in Vogelenzang, bereikbaar vanaf station Aerdenhout-Heemstede. Eindpunt station Haarlem. Buiten de onverharde paden van waterleidingduinen en de buitenplaatsen is er sprake van rustige, verharde paden en wegen. Toegangskaarten voor de waterleidingduinen zijn in automaten bij de ingangen verkrijgbaar. Wandelroute is onderaan deze pagina te downloaden.

Terug met Jan Erik Burger - “En zoet Holland lag voor mij beneden”

Het watermolentje van Park Groenendaal“Daghap quinoa met portobello” staat met witte letters op het bord voor restaurant Nurks in de Hout. Dat dit gerecht ergens in Nederland op de kaart zou staan was 27 jaar geleden onvoorstelbaar. Wat zou er sindsdien nog meer zichtbaar veranderd zijn, dat vroegen wij ons af, toen ik samen met de toenmalige auteur een groot deel van zijn prachtige wandeltocht tussen Haarlem en Vogelenzang opnieuw beleefde.